Racuchy drożdżowe


Tak nie ma nic chyba bardziej puszystego od racuchów drożdżowych, a w
taki piękny poranek to jest tylko dopełnienie szczęścia.
Delikatnie puszyste racuszki z polane serkiem waniliowym
i do tego borówki amerykańskie...
heh


Przepis na racuszki jest baardzo prosty, niestety trzeba 
troszeczkę poczekać aż drożdże wyrosną.

Składniki:
50 dag mąki
5 dag drożdży
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
1,5 szklanki ciepłego mleka

Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach ciepłego mleka z dodatkiem
cukru i 3 łyżkami mąki. Ostawiamy aż nasz zaczyn wyrośnie. 
Ważne jest też aby nie zagniatać i nie przygotowywać
zaczynu w metalowym naczyniu (drożdże tego nie lubią)

Jak nasz zaczyn już urośnie ( tak po około 15 minutach)
dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto.
Jak będzie zbyt geste dodajemy mleka.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką ( drożdże lubią ciepełko) i odstawiamy w nieprzewiewne miejsce.

Jak nasze ciasto podwoi swoją objętość, przygotowujemy
patelnię i smażymy pyszne racuszki nakładając ciasto łyżką
(dwie łyżki na jeden placuszek) 

Możemy też do ciasta pokroić jabłko, lub później po upieczeniu
posypać je ulubionymi owocami, polać serkiem waniliowym
lub rozpuszczoną czekoladą...

Życzę smacznego i udanego odpoczynku w tak piękny dzień. 



0 komentarze:

Prześlij komentarz