Amerykańskie pączki


Fajnie jest jeść coś słodkiego, ale fajnie też oszczędzać sobie kalorii.
Nie tak żeby zjeść więcej, tylko mniej potem męczyć się spalaniem tego nadmiaru dobroci.

Ja postanowiłam nie smażyć moich pączków na tłuszczu tylko upiec, można też
zamiast cukru użyć do pączków ksylitolu, a to o 1/4 kalorii mniej.
Do ciast dołożyłam też mąki owsianej, bo odrobina błonnika
jeszcze nikomu nie zaszkodziła...


Ciasto:

3 dag drożdży
3 łyżki mleka 
3 łyżki mąki 
odrobina cukru

Robimy zaczyn (oczywiście mleko musi być ciepłe)
Po wyrośnięciu dodajemy
40 dag mąki
10 dag mąki owsianej 
3/4 szklanki ciepłego mleka 
3/4 szklanki cukru (lub ksylitolu)
1/2 kostki roztopionej margaryny

Wyrabiamy nasze ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu wałkujemy na grubość około 1 cm i wykrawamy pączki.
Oczywiście wielkość i kształt należą do naszej inwencji.

Pieczemy w 150 stopniach około 25 minut.
Dekorujemy czekoladą, kolorowym lukrem i kolorową posypką.

Ja już swoje zajadam a wam życzę smacznego.





0 komentarze:

Prześlij komentarz