Red velvet


Nie wiedziałam dokładnie na czym polega dokładnie nazwa tego tortu.
To że jest czerwony, to każdy widzi ale dlaczego velvet" ?

Powiem tylko tyle, jak go spróbujecie to już nie będziecie mieli żadnych pytań ...





Składniki:

220 dag mąki pszennej
3/4 szkl cukru
2 jajka
3/4 szkl maślanki
1/2 kostki margaryny
2 łyżki kako

1 łyżeczka sody
1 łyżka octu winnego

Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, kakao, jajka, maślankę i mieszamy razem do
uzyskania jednolitej masy.
Gdy już mamy gotową masę mieszamy w kubeczku łyżeczkę sody z łyżką octu winnego
i szybko dodajemy do ciasta, a następnie mieszamy wszystko razem.

Pieczemy około 40 minut w 150 stopniach.
podane składniki wystarczą na małą tortownicę.

Środek ciasta bardzo rośnie i to jest normalna reakcja dla ciasta które pieczemy na sodzie.
Ciasto możemy przełożyć frużeliną wiśniową i serkiem mascarpone z cukrem pudrem.

Życzę smacznego i udanej kawki z tym ciastem, bo jest przepyszne :)



0 komentarze:

Prześlij komentarz