Uwielbiam takie wieczory przy ognisku w gronie znajomych.
Można usłyszeć takie historie z życia wzięte, których nie
powstydził by się dobry film sensacyjny.
Miły wieczór w blasku zachodzącego słońca uwieńczony
pysznym daniem.
Składniki: (na około 8 osób)
70 dag udek z kurczaka
2-3 duże cebule
1 średnia cukinia
2-3 duże papryki
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
Przyprawy: papryka słodka, sól, pieprz, Vegeta
Cebulę i paprykę kroimy w paseczki; cukinię kroimy w kostkę
ale niezbyt małą.
Na dno naszego rozgrzanego kociołka z odrobiną oliwy
wsypujemy cebulę i podsmażamy.
Do cebuli dodajemy kurczaka, a jak mięsko nam się ładnie obsmaży
dorzucamy resztę warzyw i dolewamy około 1l wody.
Przyprawiamy papryką, Vegetą ,a jak lubimy ostrzejsze danie to możemy
dorzucić pokrojoną świeżą papryczkę chili. (wtedy należy przed krojeniem ubrać rękawiczki, gdyż zawarta w papryczce kapsaicyna
może podrażnić skórę na dłoniach i nigdy nie przecierać rękoma oczu!!!)
Po dodaniu przypraw zostawiamy naszą potrawę na wolnym ogniu,
(około 20 minut) od czasu do czasu mieszając.
Gdy nasz kurczak jest już gotowy, dodajemy koncentrat
pomidorowy i sprawdzamy smak naszej potrawy.
Gotujemy jeszcze 5-7 minut i mamy gotowe danie, które
z przyjemnością możemy zjeść na polu, ciesząc się wspaniałym
blaskiem słońca w miłym gronie znajomych.
0 komentarze:
Prześlij komentarz