Bezowy torcik


Tak, takie małe co nieco na podwieczorek...
albo miły wieczór we dwoje.
Jest delikatny jak piórko, a przygotowanie go zajmie wam
może 10 minut.


Bezę można zrobić lub kupić gotowe blaty w cukierni. 
Jeżeli chcemy zrobić to na każde 1 białko -1 łyżka cukru i 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Do naszego torciku najlepsza bedzie masa z bitej śmietany i czekolady.
Składniki:
400 ml śmietany 30 %
2 śmietan-fixy
2 łyżki cukru pudru 
8 kostek czekolady

Czekoladę z dwoma łyżkami śmietanki rozpuszczamy nad 
garnkiem z gorącą wodą i studzimy.
Zimą śmietanę ubijamy dodając cukier puder, śmietan-fix 
i przestudzoną czekoladę.
Przekładamy gotową masą blaty i deserek gotowy.
Jeszcze tylko kilka borówek dla podkreślenia smaku czekolady 
i wieczór zapowiada się pełen słodyczy :)






0 komentarze:

Prześlij komentarz