Dzisiaj będzie owocowo, serowo i krucho...
ale tylko spodem, hahaha
Taka właśnie tak jest ta tarta, łączy ze sobą
wszystko co najlepsze...
Ciasto :
20 dag mąki pszennej
10 dag mąki kukurydzianej
1 jajko
1 żółtko
10 dag cukru pudru
15 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki wsypujemy do miski i zagniatamy.
Po wyrobieniu ciasta ładnie wyklejamy naszą foremkę.
Masa serowa:
50 dag sera białego
5 jajek
10 dag cukru
10 dag masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Najlepszym serem do serników jest taki trzykrotnie mielony, jest wtedy delikatny i bez grudek, ale jak mamy zwykły serek to należy
go po prostu zmielić i najlepiej kilka razy.
Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i 5 żółtkami, gdy
masa stanie się puszysta i jednorodna dodajemy do przygotowanego
sera i delikatnie mieszamy.
Ubijamy pianę z 5 białek i mieszamy z masą serową.
Na koniec dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej.
Gotową masę serową wylewamy do przygotowanej wcześniej foremki.
Na wierzch układamy pokrojone w ćwiartki 4 duże brzoskwinie.
Pieczemy w 150 stopniach przez około 40 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu się ciasta zalewamy galaretką.
Ciasto w sam raz do popołudniowej kawki z najlepszą przyjaciółką...
Smacznego:)
0 komentarze:
Prześlij komentarz