Krucho-drożdżowa rolada z grzybami


Od ładnych paru lat piekę to ciasto i robię paszteciki, a jak nie mam czasu
to po prostu zwijam roladę i gotowe.
Każdy kroi sobie ile chce, a że smaczna to znika w momencie.
Ale i prosta i szybka i delikatna i tania.

No nie wiem co tu jeszcze można chcieć.


Składniki:
20 dag mąki
12 dag margaryny
3 dag drożdży
4 i 1/2 łyżki kwaśniej śmietany
sól do smaku

Przygotowanie jest bardzo proste, składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto.
Drożdży nie rozpuszczamy !!!

Ciasto wychodzi z tych składników idealne.
Możemy zrobić do niego farsz z czego tylko chcemy, z kapusty, mięsa mielonego, grzybów
lub zmieszać np. kapustę z grzybami.

Przygotowane ciasto, wałkujemy i robimy roladę nakładając ulubiony farsz na jeden z brzegów;
albo kroimy na małe kwadraciki i robimy małe pierożki, sklejając brzegi po przekątnej.

Gotową roladę lub pierożki smarujemy rozmąconym jajkiem
i pieczemy w 150 stopniach około 20 minut.

Gwarantuję że będzie to wasz ulubiony przepis, a składniki szybko same wam wejdą do głowy.



0 komentarze:

Prześlij komentarz