Śledzik na sałatce



Czas na śledzika! 
Tym razem śledź wystąpi w wersji marynowanej
                                             
                                                          i jako przystawka. 







Składniki:

Około 600 dag ziemniaków
2-3 jajka (ugotowane na twardo)
1 cebula lub szczypior
1 papryka marynowana
ser wędzony ok 10dag
sól, pieprz

Ziemniaki płuczemy i gotujemy w mundurkach;
należy uważać aby ich nie rozgotować.

Z przygotowaniem tej sałatki nie ma dużego problemu;
ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę.
Podobnie postępujemy z jajkami i papryką.

Cebulę najlepiej jest zblanszować
(pokrojoną cebulę, ułożoną na sitku zanurzamy
w gorącej wodzie na 20-30 sekund )
dzięki temu zabiegowi stanie się łagodniejsza.
Jeśli nie mamy cebuli możemy użyć szczypioru.

Sałatkę zalewamy dipem jogurtowo-majonezowym
i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Każdego śledzika spinamy wykałaczką
i wypełniamy naszą sałatką.
Tak przygotowaną przystawkę możemy posypać utartym
wędzonym serem.

Życzę smacznego.





0 komentarze:

Prześlij komentarz