Niekiedy tak się zdarza że telefon dzwoni
w najmniej odpowiednim momencie,
w domu nie mamy żadnych ciastek,
a za chwilę kilka osób wpadnie w gości...
Najlepszym rozwiązaniem są wtedy ciasteczka zwane Palmiery,
czyli ciasto francuskie z dodatkiem dżemu jabłkowego
lub najzwyczajniej posypane cukrem i cynamonem.
Ja uwielbiam te ciasteczka
ale z ddatkiem
masy orzechowej.
Może troszke bardziej pracochłonne ale
też bardzo smaczne...
Masa orzechowa:
25 dag orzechów łuskanych (zmielonych)
3/4 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki śmietany 30%
Do rondelka wsypujemy zmielone orzechy, cukier puder i śmietanę, podgrzewamy mieszając cały czas do połączenia się wszystkich składników.
Po wystygnięciu, rozwijamy ciasto francuskie, smarujemy wcześniej
przygotowaną masą orzechową i zwijamy ponownie.
Powstały rulon kroimy na 1,5 cm kawałki i posypujemy cynamonem lub cukrem.
Pieczemy 20 minut w 150 stopniach i mamy gotowe pyszne ciasteczka.
Zapach cynamonu i świeżutkich ciasteczek napewno wprowadzi nas w przyjemny nastrój :)
Smacznego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz