Babka na majonezie


Jak się zabrać do pieczenia tej babki ? Wystarczy mieć szklankę i odmierzać produkty.
Szybko, łatwo i pysznie :)

Bo z domowej kawiarenki zawsze lepiej smakuje, a w gronie
najbliższych ciasto ma cudownie niebiański smak.




Składniki: (na dużą foremkę )
6 jajek
3/4 szklanki mąki  ziemniaczanej
1 i  1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku
5 łyżek majonezu (takiego najtańszego, najzwyklejszego )
1 i 1/3 szklanki cukru (można zastąpić 1 szklanką ksylitolu)

Jajka rozdzielamy i ubijamy pianę z odrobinka soli.
Dosypujemy cukier i dalej ubijamy dokładając po jednym żółtku.
Mąki i proszek przesypujemy przez sitko aby napowietrzyć i dokładamy
do masy jajecznej delikatnie mieszając.
Na samym końcu dokładamy 5 dużych łyżek majonezu.
Całość mieszamy i pieczemy w 150 stopniach około 45 minut.

Dla wzbogacenia smaku możemy dodać 2 łyżki soku z cytryny
i olejek cytrynowy lub kandyzowaną skórkę z pomarańczy i olejek pomarańczowy.

Ciasto jest delikatne, puszyste i wilgotne, czyli klasyka i kwintesencja udanej babki.
Życzę smacznego i udanej kawki z pysznym ciastem :)






0 komentarze:

Prześlij komentarz