Skubaniec



Pewnie was ciekawi skąd ta nazwa tego ciasta; to ciasto jest
jakieś trudne w przygotowaniu czy co..
Już wyjaśniam - to ciasto ma taką nazwę dlatego że
przygotowując je skubie się" kawałki do tortownicy...
Ponadto jest i kruche i owocowe i można go upiec w tortownicy,
bo wygląda wspaniale :)


Przygotowanie go nie jest trudne, w zasadzie to dobra zabawa
i można do tej zabawy zaprosić domowników,
zwłaszcza dzieci ( moje było zachwycone)

Składniki:
25 dag mąki pszennej
10 dag masła
3 żółtka
8 dag cukru
1 łyżka gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki wg kolejności dodajemy i wyrabiamy.
Ja do takiej małej tortownicy (23cm) użyłam podwójnej " ilości ciasta, 
z tym że do drugiej porcji dodałam 2 łyżki kakao.
Po wyrobieniu (krótkim, bo ciasto kruche nie potrzebuje dobrego
i długiego wyrabiania)
umieszczamy obydwie porcje w lodówce.

Zajmiemy się teraz przygotowaniem owocowej masy
Masa jabłkowa:
2 obrane i utarte jabłka
1/2 łyżeczki cynamonu
2-3 łyżki cukru
Jabłka smażymy na wolnym ogniu z cukrem i cynamonem, aby powstała gęsta masa.

Masa wiśniowa :
20 dag wydrylowanych wiśni
5 dag cukru
Wiśnie smażymy powoli z cukrem, aż pozbędą się soku i nie rozgotują się.

Piana:
4 białka
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej (mąkę możemy zastąpić kisielem np brzoskwiniowym lub żurawinowym, oczywiście w proszku)
Ubijamy pianę z odrobiną soli (białka się szybciej ubiją) dodajemy cukier, i na koniec mąkę .


Wyjmujemy nasze ciasto z lodówki i po kawałku "szczypiemy" 
raz białego ciasta raz kakaowego.
Gdy nasza tortownica wypełni się do 2/3 objętości (zostawiamy tylko troszeczkę obu ciast na posypkę) wykładamy na ciasto łyżeczką najpierw 
masę jabłkową następnie wiśniową.
Na owoce kładziemy pianę, a na pianę resztę naszych obu ciast co po upieczeniu da nam wspaniałą kruszonkę. 
Pieczemy naszego Skubańca około 45 minut w 150 stopniach.




 
Ciasto wygląda i smakuje pysznie :)
Smacznego życzę


0 komentarze:

Prześlij komentarz