Strucla z makiem


Bez maku symbolu urodzaju i powodzenia w życiu nie obejdą się żadne święta
Bożego narodzenia..
No bo kto by nie chciał żeby ten nadchodzący rok nie był dla niego pomyślny,
spełnił skrywane pragnienia, marzenia...
może taka strucla pomoże, a jak nie to przynajmniej będzie pysznie
i miło będziemy wspominać to świąteczne ciasto ...


Składniki:
600 dag mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
3/4 masła
1 jajko 
szczypta soli
3 dag drożdży 

W małej miseczce (najlepiej nie metalowej) rozrabiamy drożdże, kilka łyżek mąki, mleka
i cukru i odstawiamy do wyrośnięcia.
W rondelku roztapiamy masło i odstawiamy do ostudzenia.
Po wyrośnięciu dodajemy resztę składników i wyrabiamy.
Na samym końcu dodajemy jogurt naturalny i jeżeli ciasto zbytnio się lepi do rąk"
dodajemy jeszcze mąki.
Wyrobione, gładkie i jednolite ciasto ,które samo odchodzi od ręki" odstawiamy
do wyrośnięcia na jakieś 40 minut.

Masa makowa;
Ja do tego ciasta użyłam gotowej masy makowej, bo do całego ciasta potrzeba jej
nie więcej jak 20 dag, a to spora oszczędność czasu.

Po wyrośnięciu ciasta rozwałkowujemy je na grubość około 1 cm i smarujemy całość masą makową.
Zwijamy ciasto w rulon i przekrawamy go  wzdłuż na połowę, zostawiając 7 cm od brzegu.
Po przekrojeniu widzimy dokładnie warstwy ciasta i wywijamy je na zewnątrz zaplatając
jednocześnie z nich koło
(postaram się ten opis w najbliższym czasie okrasić zdjęciami, będzie prościej)

Gotową struclę układamy na brytfance pokrytej papierem do pieczenia, posypujemy
orzechami i pieczemy w 150 stopniach około 40 minut.
Ciasto jeszcze podczas pieczenia wyrośnie i nawet moja córka się zdziwiła że jest
takie wielkie a tak mało go było, ale to zasługa dobrych drożdży, które można w łatwy
sposób zniszczyć dodając np wrzące mleko lub gorące masło.

Gotowe ciasto wygląda tak, ci którzy spróbowali mówili że dobre więc zapraszam do wypróbowania 
i życzę smacznego...









0 komentarze:

Prześlij komentarz