Sernik królewski z polewą wiśniową



Dlaczego ten sernik ma nazwę królewski - bo po jego zjedzeniu czujemy się jak władcy świata.
W jednym małym kawałku mieści się czekolada, puszysty ser
i polewa wiśniowa...
po prostu palce lizać (albo talerzyk po serniczku)


Sernik ten nie jest ani skomplikowany ani pracochłonny,
ale za to pyszny jest niesamowicie.

Naszą pracę na sernikiem zaczynamy oczywiście od ciasta czekoladowego.

Składniki:
40 dag mąki 
20 dag cukru
17 dag margaryny 
3 łyżki kakao
3 łyżki śmietany
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki wsypujemy do dużej miski
i wyrabiamy ciasto. Gotowym ciastem wylepiamy przygotowaną
wcześniej brytfannę. Możemy też ciasto podzielić na dwie części
i jedną dać na spód sernika, a z drugiej zrobić kruszonkę na wierzch.

Ser:
1 kg sera półtłustego, trzykrotnie mielonego
25 dag cukru pudru + łyżeczka cukru waniliowego
6 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Żółtka ucieramy z cukrem na białą masę,
dodajemy masło i dalej ucieramy.
Jak składniki się dobrze połączą, wlewamy powstałą masę do sera.
Mieszamy ze sobą, dodając na koniec ubitą pianę
i mąkę ziemniaczaną.
Gotową masę serową wylewamy na przygotowane ciasto.

Pieczemy około 45 minut w 150 stopniach.

Gotowy sernik możemy polać sosem wiśniowym lub czekoladą.

Życzę wielu smacznych chwil, spędzonych w miłym towarzystwie 
z przepysznym serniczkiem. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz