Mamy sezon na rabarbar, więc dlaczego nie
skorzystać z tej okazji i nie spróbować
jak smakuje pyszne ciasto z nim w roli głównej?
Ciasto:
30 dag mąki
1 jajko
1 żółtko
10 dag cukru pudru
10 dag margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z wymienionych składników zagniatamy ciasto.
Jeżeli mamy dużą formę na ciasto, podwajamy proporcje.
Ciasto dzielimy na dwie części;
jedną wylepiamy foremkę na ciasto.
Przygotowujemy masę.
Składniki:
około 30- 40 dag rabarbaru
1/2 szklanki cukru
2 łyżki soku żurawinowego
3 szklanki mleka
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Rabarbar kroimy na kostkę, dodajemy cukier i odrobinę wody;
smażymy aż zacznie się lekko rozgotowywać.
smażymy aż zacznie się lekko rozgotowywać.
Makę pszenną i ziemniaczaną rozrabiamy z mlekiem
i całą masę dolewamy do rabarbaru.
Kiedy masa zacznie się gotować, mieszamy starannie aż zgęstnieje.
Gorącą masę wylewamy na przygotowany wcześniej sód.
Z pozostałego ciasta robimy kruszonkę.
Pieczemy około 45 minut w 150 stopniach.
I gotowe ♥
0 komentarze:
Prześlij komentarz