Sernik na zimno



Tak, wiosna zachęca nas nie tylko pogodą ale też i smakiem pysznych owoców, których jest coraz to więcej.
Maliny, truskawki, jagody heh...
Chciałoby się spróbować wszystkich.
Dlaczego nie ? 


Do przygotowania takiego sernika nie potrzeba wiele czasu, oprócz oczywiście czasu stygnięcia galaretki.

Składniki:
3 galaretki (2 wiśniowe, 1 brzoskwiniowa)
800g serka waniliowego
200ml śmietany 30%
1 żelatyna-fix deserowa
biszkopty okrągłe

owoce

No to zaczynamy. 
Dno naszej tortownicy wykładamy folią spożywczą,
a na niej układamy biszkopty.
Ja nie nasączam biszkoptów, z tego względu że jak
masa będzie zbyt rzadka biszkopty się
znakomicie sprawdzą w formie gąbki :)

Żelatynę rozpuszczamy w 100ml wrzątku i mieszamy
do całkowitego rozpuszczenia, następnie dolewamy 50 ml
zimnej wody i studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno (możemy dodać łyżeczkę cukru pudru)
i dodajemy do serka waniliowego.

Przygotowaną wcześniej żelatynę dodajemy stopniowo
do masy waniliowej, cały czas miksując
do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji.
Dzielimy masę na dwie części, jedną wylewamy na ułożone wcześniej biszkopty i zalewamy galaretkami wiśniowymi.
Po stężeniu wylewamy drugą część masy waniliowej.

Jak już nam ładnie całość stężeje,
na wierzchu naszego pysznego i lekkiego sernika układamy
owoce i zalewamy galaretką brzoskwiniową.

Gotowe dzieło na talerzu wygląda tak...




Smacznego :)




0 komentarze:

Prześlij komentarz