Dlaczego warto jeść pomidory?







W zasadzie to już w tej chwili jesteśmy zasypywani bogatym wyborem pomidorów: malinowe, koktajlowe,
żółte, czerwone, ale w zasadzie co takiego dobrego zawierają?
Pomidory są bardzo bogate w likopen, jest to naturalny przeciwutleniacz,
który przeciwdziała zachorowaniu na raka dziesiatkujacego naszą populację.

Zwiazek ten jest łatwo przyswajalny przez organizm po poddaniu
termicznej obróbce tych warzyw, dlatego najwiekszą jego ilość jest
w pysznym sosie Napoli z bazylią albo też w ukochanej przez wielu
polaków zupie pomidorowej.
Ponadto pomidory zawierają cały arsenał witamin;A B1, B2 B6 PP C oraz sód, potas, magnez, wapń, foffor.

 Dlatego następnym razem przechodząc koło pysznych pomidorów, pomyślmy o ich dobroczynnym działaniu na nasze zdrowie.


0 komentarze:

Prześlij komentarz