Moje ostatnie buszowanie w warzywach zaowocowało piękną
zdobyczą w postaci cykorii.
zdobyczą w postaci cykorii.
Jest ona tak smaczna i delikatna, i można ja przyrządzić w bardzo szybki
i nieskomplikowany sposób.
Postanowiłam zrobić z niej tartę, ponieważ jej delikatny smak w kruchym cieście musi być wspaniały.
Ciasto:
30 dag mąki
1 jajko
15 dag masła
3-4 łyżki śmietany 18%
Ciasto wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie gotowym ciastem wylepiamy foremkę na tarte
i podpiekamy przez 25 minut
w nagrzanym do 150 stopni piekarniku.
i podpiekamy przez 25 minut
w nagrzanym do 150 stopni piekarniku.
Farsz:
3-4 cykorie
2 cebule
15 dag boczku
10 dag sera żółtego
2 jajka
2 łyżki mąki
2 łyżki mleka
Cykorię płuczemy, osuszamy i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy.
Podczas smażenia dodajemy 2 łyżki cukru
i tyle samo białego wina.
i tyle samo białego wina.
Smażymy tak naszą cykorię przez około 20 minut.
Na osobnej patelni podsmażamy cebulę z boczkiem.
Po przygotowaniu naszego farszu,
wykładamy go na podpieczone ciasto.
wykładamy go na podpieczone ciasto.
Najpierw cebulkę z boczkiem, a następnie cykorię.
Na wierzch naszej zapiekanki przygotowujemy sos.
Do roztopionego masła dodajemy mąkę i mleko,
mieszamy do jednolitej konsystencji
po czym dodajemy żółtka i ubite na pianę białka.
mieszamy do jednolitej konsystencji
po czym dodajemy żółtka i ubite na pianę białka.
Tak przygotowanym sosem zalewamy naszą tartę,
posypując ją odrobina sera.
posypując ją odrobina sera.
Oczywiście do naszego sosu możemy też dodać np
ziół prowansalskich dla wzbogacenia smaku.
ziół prowansalskich dla wzbogacenia smaku.
Całość zapiekamy około 30 minut w 150 stopniach.
I tak oto mamy naszą delikatną cykorię, zamkniętą w kruchym cieście.
Polecam i życzę smacznego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz