Maj zazwyczaj sprzyja długim wędrówkom, po długiej zimie
aż korci aby wyjść z domu i nacieszyć oczy
aż korci aby wyjść z domu i nacieszyć oczy
zielenią i pięknymi kwiatami.
Jak nas troszeczkę ta wędrówka zmęczy i staniemy się głodni,
czekać aż wyrosną, a składniki mogą być prosto z lodówki.
Składniki:
4 szklanki mąki
1 kostka margaryny
5 dag drożdży
1/2 szklanki cukru
3-4 łyżki gęstej śmietany 18%
Drożdże rozkruszamy do szklanej miseczki i zasypujemy 2 łyżkami cukru.
Jak staną się płynne dodajemy mąkę, margarynę i cukier i wyrabiamy.
Na końcu dodajemy śmietanę. Nie musimy długo wyrabiać, wystarczy że
składniki się dobrze połączą.
Najlepiej ciasto włożyć do lodówki, a tylko część rozwałkować.
Żeby ciasto nam nie wyrosło podczas pieczenia zbyt dużo, należy je
rozwałkować dosyć cienko.
Dzielimy rozwałkowane ciasto
na prostokąty, a każdy prostokąt na połowę po przekątnej.
Na końcu szerszego brzegu kładziemy łyżeczkę dżemu i zwijamy.
Gotowe rogaliki (od razu)
pieczemy w 150 stopniach
około 20- 30 minut.
Wiem co powiecie, że dużo zabawy z takimi rogalikami, ale są tak wspaniale kruche i smaczne, że trudno się im oprzeć.
Szczerze polecam i życzę smacznego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz