Maj zazwyczaj sprzyja długim wędrówkom, po długiej zimie
aż korci aby wyjść z domu i nacieszyć oczy
aż korci aby wyjść z domu i nacieszyć oczy
zielenią i pięknymi kwiatami.
Jak nas troszeczkę ta wędrówka zmęczy i staniemy się głodni,
czekać aż wyrosną, a składniki mogą być prosto z lodówki.
Składniki:
4 szklanki mąki
1 kostka margaryny
5 dag drożdży
1/2 szklanki cukru
3-4 łyżki gęstej śmietany 18%
Drożdże rozkruszamy do szklanej miseczki i zasypujemy 2 łyżkami cukru.
Jak staną się płynne dodajemy mąkę, margarynę i cukier i wyrabiamy.
Na końcu dodajemy śmietanę. Nie musimy długo wyrabiać, wystarczy że
składniki się dobrze połączą.
Żeby ciasto nam nie wyrosło podczas pieczenia zbyt dużo, należy je
rozwałkować dosyć cienko.
Dzielimy rozwałkowane ciasto
na prostokąty, a każdy prostokąt na połowę po przekątnej.
Na końcu szerszego brzegu kładziemy łyżeczkę dżemu i zwijamy.
Gotowe rogaliki (od razu)
pieczemy w 150 stopniach
około 20- 30 minut.
Wiem co powiecie, że dużo zabawy z takimi rogalikami, ale są tak wspaniale kruche i smaczne, że trudno się im oprzeć.
Szczerze polecam i życzę smacznego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz