Rogaliki z dżemem brzoskwiniowym


Maj zazwyczaj sprzyja długim wędrówkom, po długiej zimie 
aż korci aby wyjść z domu i nacieszyć oczy
zielenią i pięknymi kwiatami.
Jak nas troszeczkę ta wędrówka zmęczy i staniemy się głodni,
zawsze można mieć coś smacznego w plecaku.




Przepis jest prosty i nie trzeba jak w przypadku drożdżowych rogalików
czekać aż wyrosną, a składniki mogą być prosto z lodówki.

Składniki:
4 szklanki mąki
1 kostka margaryny
5 dag drożdży

1/2 szklanki cukru
3-4 łyżki gęstej śmietany 18%

Drożdże rozkruszamy do szklanej miseczki i zasypujemy 2 łyżkami cukru.
Jak staną się płynne dodajemy mąkę, margarynę i cukier i wyrabiamy.
Na końcu dodajemy śmietanę. Nie musimy długo wyrabiać, wystarczy że
składniki się dobrze połączą.


Najlepiej ciasto włożyć do lodówki, a tylko część rozwałkować.
Żeby ciasto nam nie wyrosło podczas pieczenia zbyt dużo, należy je 
rozwałkować dosyć cienko.






Dzielimy rozwałkowane ciasto
na prostokąty, a każdy prostokąt na połowę po przekątnej.
Na końcu szerszego brzegu kładziemy łyżeczkę dżemu i zwijamy.
Gotowe rogaliki (od razu)
pieczemy w 150 stopniach 

około 20- 30 minut.





Wiem co powiecie, że dużo zabawy z takimi rogalikami, ale są tak wspaniale kruche i smaczne, że trudno się im oprzeć.
Szczerze polecam i życzę smacznego. 



0 komentarze:

Prześlij komentarz