Już od jakiego czasu chodził za mną ten delikatnie kremowy smak tego sera,
a że mam za dużo orzechów to trzeba to było jakoś połączyć w pyszną całość.
No i wyszło pysznie ...
Ciasto:
8 jajek
20 dag migdałów
15 dag cukru pudru
4 dag bułki tartej
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Oddzielamy białka od żółtek; żółtka ucieramy z cukrem pudrem do białości masy.
Dodajemy wszystkie sypkie składniki : mąkę orzechową, proszek do pieczenia, mąkę pszenną
i bułkę tartą i delikatnie mieszamy.
Na koniec ubijamy białka na sztywno z odrobiną soli i dodajemy do naszej masy.
Delikatnie mieszamy wszystkie składniki do połączenia się.
Ciasto starcza na dużą blachę.
Pieczemy 45 minut w 150 stopniach.
Masa:
1 serek mascarpone
1 mały kubeczek śmietany 30 %
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy
2 łyżki likieru kokosowego
Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier, śmieta-fixy i serek mascarpone i delikatnie ubijamy.
Gotową masą przekładamy ciasto.
Jeżeli podajemy ciasto od razu śmietan -fixy wystarczą, jeżeli chcemy je potrzymać dwa dni musimy dodać żelatynę aby się masa nie rozpłynęła. ( 2 -3 łyżki rozpuszczone w gorącej wodzie i przestudzone do temp pokojowej)
Przestudzone ciasto przekładamy masą mascarpone, a wierzch ciasta smarujemy
gotową masą kajmakową z prażonymi migdałami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz