Lubię takie lekkie sałatki ...
Takie małe co nieco ,a nie ma się wyrzutów sumienia i smak wyborny...
Sałatka jest prosta i szybka w wykonaniu więc sądzę że będzie często gościć na waszym stole.
Składniki:
30 dag filetu z indyka
1 torebka ryżu (paraboiled)
4 mandarynki
1 /2 puszki kukurydzy
sok z połowy cytryny
zielone pędy cebuli
10-15 dag orzechów
Przyprawy:sol, pieprz, curry
Mięso marynujemy w soli, pieprzu, curry i oliwie z oliwek około 1 godziny.
Na rozgrzanej patelni, na odrobinie oliwy podsmażamy indyka ...po usmażeniu dodajemy podzielone na cząstki mandarynki i 1 łyżkę soku z cytryny.
Podsmażamy jeszcze chwilkę aby indyk przeszedł smakiem soków i studzimy.
Ryż gotujemy z odrobiną soli i studzimy.
Orzechy prażymy w piekarniku (około 10 minut) lub na patelni uważając aby nie
przypalić bo staną się gorzkie, a następnie kroimy bardzo drobno.
Jak mamy już wystudzone składniki mieszamy dressing:
3 łyżki majonezu
2 łyżki soku z mandarynki
1 łyżka soku z cytryny
pieprz, sól
Składniki sałatki mieszamy, polewamy dressingiem i posypujemy pokrojonymi drobno
pędami cebuli i orzeszkami.
Polecam, pyszna zdrowa i lekka sałatka.
Smacznego :)
Etykiety:
Sałatki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz