Ciasto jogurtowe


Pięknie jest o tej porze roku; kwiaty, zieleń i słońce aż zapraszają
aby jak najdłużej przebywać na świeżym powietrzu.
Również owoców mamy pod dostatkiem
i naszych ulubionych truskawek.
Dzisiaj mam dla was pyszny przepis na puszyste
i delikatne ciasto jogurtowe,które możecie zrobić z truskawkami.

Idealne aby przywitać niedzielny poranek..


Składniki:

150 g jogurtu naturalnego
2/3 szklanki oleju
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Przygotowanie tego ciasta jest banalnie proste.
Wszystkie składniki miksujemy około 5 minut
i wylewamy do foremki o wym 28x25 cm.
Ciasto możemy udekorować truskawkami lub brzoskwiniami
(musimy uważać żeby nie położyć za dużo owoców,
bo wtedy ciasto nie wyrośnie,
a zbyt duża ilość soku z owoców zepsuje ciasto) 

Wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika
i pieczemy 30-35 minut.

Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem i gotowe.
Przyjemny, truskawkowy zapach w naszej kuchni
spowoduje szybkie znikanie ciasta ...
Smacznego.

0 komentarze:

Prześlij komentarz