Lekki sernik z adwokatową nutą



Leniwe sobotnie popołudnie, czas aby odpocząć po całym tygodniu pracy...
nic tak jednak nie uprzyjemnia tych chwil jak coś słodkiego
i delikatnego.







































Biszkopt:
8 jajek 
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
40 dag twarogu 
1/2 l kremówki
brzoskwinie w puszce
3 łyżki żelatyny

Pieczemy biszkopt i studzimy.
Po ostudzeniu przekrawamy na połowę.

Kremówkę ubijamy i dodajemy twaróg (najlepiej zmielony kilkakrotnie lub specjalny do serników) Delikatnie mieszamy.
Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki wrzącej wody i po ostudzeniu wlewamy do masy.
Brzoskwinie kroimy w kostkę, osuszamy i dodajemy do masy.
Jak masa zacznie gęstnieć wykładamy ją na pierwszy blat biszkoptu.
Po wyłożeniu masy przykrywamy drugim blatem biszkoptu.

Masa Adwokatowa:
2 szklanki mleka 
1 szklanka adwokatu
5 łyżek cukru
2 budynie śmietankowe
kostka masła

1 i 1/2 szklanki mleka i 1 szklanke adwokatu gotujemy,
w reszcie mleka rozprowadzamy budyń.
Wlewamy do wrzątku i gotujemy aż masa całkiem zgęstnieje,
ciągle mieszając.
Po ostudzeniu masy budyniowej dodajemy porcjami
do masła i ucieramy.
Wykładamy na drugi blat biszkoptu.
Wierzch dekorujemy prażonymi migdałami lub białą czekoladą.

Przepyszne ciasto do popołudniowej kawki ♥ 


0 komentarze:

Prześlij komentarz